Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αλλαγές και στην Παιδεία φέρνει το Μνημόνιο 3

Το νέο Μνημόνιο εκτός από μέτρα φωτιά στις τσέπες των πολιτών, φέρνει αλλαγές και σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της εκπαίδευσης.


Οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της EE και αυτό θα τροφοδοτήσει την προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης. Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011. Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (βλ. επίσης ενότητα 4.2). Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ. Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17. Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Βάσεις 2015: Σε αυτές τις σχολές θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2015. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται «καυτή» για τους τελειόφοιτους των Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας, αφού θα μάθουν αν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή προτίμησης τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες (η διεύθυνση γενικών πανελλαδικών εξετάσεων και η μηχανοργάνωση) βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι βάσεις θα σημειώσουν πτώση, σε σχέση με πέρυσι, σε όλες τις δημοφιλείς σχολές, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε κάποιες σχολές της περιφέρειας. Αντίθετα, αναμένεται σχετικά μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται ανάμεσα στα 11.000 και τα 13.000 μόρια. Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Τα Νέα» κάνει λόγο για μεγάλη πτώση ακόμα και στην Ιατρική Αθηνών, η οποία αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια. Λόγω των δύσκολων θεμάτων και των χαμηλών βαθμολογιών στα μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας όπως είναι η Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να υποστούν τους μεγαλύτερους «κραδασμούς». Αντίστοιχα οι «κραδασμοί» στους υποψήφιους των θεωρητικών σχολών θα είναι μικρότεροι. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο: 

1ο επιστημονικό πεδίο: Το χαμηλό ποσοστό των αριστούχων στ Αρχαία Ελληνικά, αναμένεται να επηρεάσει αρκετά την πτώση στα μόρια. Οι υψηλόβαθμες σχολές που κυμαίνονται μεταξύ 18.000 και 20.000 μόρια αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια με τις άλλες κλίμακες να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, χωρίς αξιόλογες μεταβολές. 
2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο: Αυτά είναι τα δύο πεδία στα οποία αναμένεται η μεγαλύτερη καθίζηση καθώς θα υπάρξουν σχολές που θα σημειώσουν πτώση έως και 2.000 μόρια. Βασικός παράγοντας σε αυτήν την πτώση είναι οι χαμηλές βαθμολογίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αριστούχων στα Μαθηματικά κυμαίνεται φέτος στο 4,53% ενώ πέρυσι ήταν στο 15,12%. Αντίστοιχα στην Φυσική τα ποσοστά είναι 5,18% για φέτος έναντι 18,03 με την περσινή χρονιά. Λόγω του νέου καθεστώτος στις μεταγραφές οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πληγούν λιγότερο από αυτές της περιφέρειας. 
3ο επιστημονικό πεδίο: Οι αριστούχοι της Βιολογίας Κατεύθυνσης είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα στη Χημεία έχουν καλύτερες βαθμολογίες. Αν όμως συνυπολογιστούν και οι επιδράσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής, θα σημειωθεί πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μόρια στις Ιατρικές σχολές της περιφέρειας αναμένεται να αγγίξουν τα 18.400. Οι σχολές μεσαίας ζήτησης αναμένεται να σημειώσουν διακριτή πτώση ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. 
5ο επιστημονικό πεδίο: Το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ποσοστό των αριστούχων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εκτιμάται ότι θα ανακόψει κάπως την πίεση που ασκούν τα Μαθηματική Γενικής, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική καθώς ο συντελεστής βαρύτητάς του είναι μεγαλύτερος. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα δυσκολέψουν αρκετά τους υποψηφίους ενώ οι σχολές μεσαίας ζήτησης θα ακολουθήσουν και εδώ πτωτική πορεία. Στα ΤΕΙ και τις σχολές της επαρχίας η πτώση θα είναι σημαντική, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη λόγω του νέου καθεστώτος στις μετεγγραφές.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Στο site results.it.minedu.gov.gr θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για το 2015 και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες (η διεύθυνση γενικών πανελλαδικών εξετάσεων και η μηχανοργάνωση) βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι βάσεις 2015 θα σημειώσουν πτώση, σε σχέση με πέρυσι, σε όλες τις δημοφιλείς σχολές, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε κάποιες σχολές της περιφέρειας. Αντίθετα, αναμένεται σχετικά μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται ανάμεσα στα 11.000 και τα 13.000 μόρια. Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό «σκορ» είναι η δυσκολία των θεμάτων, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές. Ως αστάθμητος παράγοντας χαρακτηρίζεται ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, ο οποίος συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τις επιλογές τους. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται τις βάσεις 2015 μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο ενώ ταυτόχρονα την ίδια ημέρα, τα αποτελέσματα των Πανελληνίων θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους. Παράλληλα με την ανακοίνωση των βάσεων, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα εγγραφών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει σε δοκιμαστικές καταχωρήσεις στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος, για την εγγραφή των επιτυχόντων στο τμήμα που πέτυχαν. Κατά το νέο αυτό σύστημα, οι επιτυχόντες δεν θα χρειάζεται να μεταβούν στο τμήμα που έχουν περάσει για να εγγραφούν και να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, οι επιτυχόντες με τον προσωπικό τους κωδικό θα μπουν στον ιστότοπο που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στη συνέχεια θα τους αποσταλούν από το σύστημα οι νέοι κωδικοί προκειμένου να προχωρήσουν στην εγγραφή τους. Τέλος, οι πρωτοετείς θα παραλάβουν και το Δελτίο Ταυτότητας Φοιτητή, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν άμεσα για να έχουν έκπτωση στα ΜΜΜ.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οριστική είναι η φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων με συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει ότι ο ΦΠΑ θα επιβληθεί στα ιδιωτικά σχολεία με συντελεστή 23%, εξέλιξη που οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανά μαθητή.

Τα ιδιωτικά σχολεία καλούνται έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μεταβολής του ΦΠΑ στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας. Συγκεκριμένα η απαλλαγή περιορίζεται μόνο στην περίπτωση οργανισμών δημοσίου δικαίου. Οσον αφορά στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, η απαλλαγή αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι οι εν λόγω οργανισμοί: 

1. Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
2. Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων. 
3. Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στον ΦΠΑ. 
4. Η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, ενώ δεν εξετάζεται η εκπλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία).

Εως 31.08.2015 οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα πλέον δεν απαλλάσσεται, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. 

Στο μεταξύ, με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Self Marketing.: Ερευνα Manpower: Οι ειδικότητες που δίνουν σίγουρη...

Self Marketing.: Ερευνα Manpower: Οι ειδικότητες που δίνουν σίγουρη...: Έξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψη...

Self Marketing.: Tα επαγγέλματα που θα «σαρώσουν» τα επόμενα χρόνια...

Self Marketing.: Tα επαγγέλματα που θα «σαρώσουν» τα επόμενα χρόνια...: Μεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας φέρνει η κρίση αλλά και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Αποτέλεσμα είναι να διαφοροποι...

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Στόχοι ΚΔΒΜ

Τα εν λόγω Κέντρα, ως μονάδες εκπαίδευσης ενηλίκων και υποσύστημα της δια βίου μάθησης, στοχεύουν -ως προς τους εκπαιδευομένους τους - στα εξής:
  1. δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση
  2. ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου δράσης των ενηλίκων πολιτών
  3. σύνδεση ή επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία ενηλίκων, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση 
  4. ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς και της διατήρησης της θέσης εργασίας ή της επαγγελματικής εξέλιξης
  5. συμμετοχή στην «κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας» και πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες
  6. αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και κοινωνικής κατάστασης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού
  7. ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη
  8. δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο πεδίο του πολιτισμού
  9. ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων
  10. μείωση του «ψηφιακού χάσματος»
  11. δυνατότητα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης με ευελιξία ως προς τον χώρο και τον χρόνο
  12. ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση ενηλίκων

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των δράσεων ΔΒΜ, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, καθώς ενεργοποιούν το δίκτυο των φορέων ΔΒΜ των περιοχών τους. Αναλαμβάνουν την ευθύνη της προσφοράς στους δημότες τους εύστοχων, έγκυρων, υψηλής ποιότητας, εύκολα προσβάσιμων προγραμμάτων, που συνδέονται με το τοπικό, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον. Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) συστήνονται και λειτουργούν, σύμφωνα με το Ν. 3879/2010, σε όσους Δήμους το επιθυμούν. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσιακές μονάδες που ασκούν αρμοδιότητες δια βίου μάθησης των Δήμων ιδρύουν ΚΔΒΜ, στα οποία θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Για την υποστήριξη των νέων πολιτικών και την άμεση εκπαιδευτική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο η ΓΓΔΒΜ, ως φορέας πρότασης, ενέταξε, τον Απρίλιο του 2012, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8, τις Πράξεις με τίτλο «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ΑΠ7 & ΑΠ8», συνολικού προϋπολογισμού 65.000.000 €, με φορέα υλοποίησης το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συνεργαζόμενους εταίρους τους: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ) και όλους τους ενδιαφερομένους Δήμους.
Με δεδομένο ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» δεν κάλυπτε τον Άξονα Προτεραιότητας 9 (Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου), η ΓΓΔΒΜ εξασφάλισε από τον τακτικό προϋπολογισμό, τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου» κατά το διάστημα 1/1/13 ως 30/6/15 στους Δήμους των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι το προϋπολογισμένο κόστος υλοποίησης του έργου είναι αισθητά χαμηλότερο από τις αντίστοιχες πράξεις του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η ΓΓΔΒΜ, ως φορέας πρότασης και Χρηματοδότησης, επιχορηγεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, με ποσό ύψους 6.205.000,00 €.
Το Έργο «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου» που σχεδίασε η ΓΓΔΒΜ συνδέεται άμεσα με τις Πράξεις«Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ΑΠ7 και ΑΠ8» - ΕΣΠΑ. Ακολουθεί αντίστοιχες διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες με τις παραπάνω Πράξεις και αξιοποιεί συστήματα, μεθοδολογίες, εργαλεία και εκπαιδευτικά υλικά που παράγονται στο πλαίσιο της υλοποίησής τους, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας e—ΚΔΒΜ ως εναλλακτική δομή, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Δήμων που έχουν λίγους κατοίκους, είναι δυσπρόσιτοι και παρουσιάζουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά με μειωμένο διοικητικό και εκπαιδευτικό κόστος.

Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων

Η Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων παρέχεται από φορείς της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ΓΓΔΒΜ αναπτύσσει δράσεις στο χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων απευθυνόμενη στην οικογένεια, με προγράμματα για γονείς, αλλά και με διαγενεακές παρεμβάσεις, οι οποίες συχνά εφαρμόζονται στοχευμένα σε ομάδες που πλήττονται – κάποιες φορές συνδυαστικά – από δυσμενείς κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες ή από άλλους παράγοντες που συνδέονται με το φύλο, την ηλικία, την εθνική ή πολιτισμική ταυτότητα ή κάποια αναπηρία.
Όσον αφορά στις υφιστάμενες δομές, η Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων προσφέρεται από τις Σχολές Γονέων και, με τη δραστηριοποίηση των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα παρέχεται κατά κύριο λόγο από αυτά, ενώ η τυπική εκπαίδευση ενηλίκων παρέχεται από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). 

Πίνακας Ιδιωτικών ΙΕΚ

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να βρείτε τα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. της χώρας άνα Διοικητική
Περιφέρεια, από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πίνακας Δημοσίων ΙΕΚ

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να βρείτε τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας άνα Διοικητική
Περιφέρεια, απο τον παρακάτω σύνδεσμο:

Σε τι διαφέρει το ΙΕΚ

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης εντάσσονται στη μετα-δευτεροβάθμια μη υποχρεωτική Εκπαίδευση και παρέχουν επίσημη αλλά αδιαβάθμητη κατάρτιση, καθώς δέχονται τόσο αποφοίτους Γυμνασίου όσο και αποφοίτους Λυκείου, ανάλογα με τις επιμέρους ειδικότητες που προσφέρουν.
Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.
Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολής στράτευσης.

Φιλοσοφία και Προγράμματα ΙΕΚ

Κύριο έργο των Δημοσίων ΙΕΚ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας.
Αυτό επιτυγχάνεται με:
  1. την επιλογή και τη διαμόρφωση πιστοποιημένων προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα, στα πλαίσια των ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας
  2. την επιλογή εκπαιδευτών με ανάλογες γνώσεις ή και εμπειρία, προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση
  3. τη φιλοξενία σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους
Για τους κατόχους Απολυτηρίου Λυκείου υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ειδικοτήτων κατάρτισης διάρκειας έως και 4 εξάμηνα, ενώ οι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μετα-γυμνασιακών ειδικοτήτων έως και 2 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ δικαιούνται να επιλεγούν σε αντίστοιχες ειδικότητες για το 3ο εξάμηνο κατάρτισης των ΙΕΚ, ολοκληρώνοντας τη φοίτηση τους σε 2 εξάμηνα.
Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 14 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση πραγματοποιείται, κυρίως, τις απογευματινές ώρες.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.

Στόχοι ΙΕΚ

Οι κύριοι στόχοι των Ι.Ε.Κ. είναι οι εξής:
  1. να παρέχουν στους καταρτιζόμενους αρχική επαγγελματική κατάρτιση
  2. να τους εξασφαλίζουν τα κατάλληλα προσόντα (ανάλογα με την επιλεγόμενη ειδικότητα) μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων
  3. να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητα τους δεξιότητες
  4. να διευκολύνουν την επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία
  5. να εξασφαλίζουν την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας

Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου. Η λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.
Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει, επίσης, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ.
Το σύνολο της διαχείρισης των εκπαιδευτών, της υλικοτεχνικής υποδομής των Ι.Ε.Κ. και του εκπτωτικού δελτίου ειδικού εισιτηρίου των καταρτιζόμενων (πάσο), έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ., με εθνική χρηματοδότηση. Η επιδότηση της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) και της πρακτικής άσκησης των αποφοίτων, συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.
Από τις 30.6.2013, τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. μεταφέρονται στις Περιφέρειες. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους θα ανήκει στις Περιφέρειες, ενώ η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού τους πλαισίου παραμένει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Η κατάρτιση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. πραγματοποιείται, τόσο στους χώρους όπου αυτά στεγάζονται (σχολικές μονάδες ή ενοικιαζόμενα κτίρια που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις), όσο και σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλού.

Επαγγελματική Κατάρτιση

Η Επαγγελματική Κατάρτιση εστιάζει στην άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης. Η Επαγγελματική Κατάρτιση διαχωρίζεται στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και στην Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση.
Στο χώρο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης εντάσσονται δραστηριότητες που προσφέρουν βασικές επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις με στόχο την ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα και ανέλιξη του ανθρωπίνου δυναμικού στην αγορά εργασίας, καθώς και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.
Στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση εντάσσεται η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει ή και αναβαθμίζει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες αποκτήθηκαν από τα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ή από επαγγελματική εμπειρία με στόχο την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σχετικά με τα Κολλέγια

Σχετικά με τα Κολλέγια, τον πίνακα με τα Κολλέγια στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται και το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους.

Πίνακας με τα Κολλέγια στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4093/2012

Νόμος 4111/2013 (ΦΕΚ 18 Α') 

Νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α') 

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Κολλέγια

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/2008 (ΦΕΚ 177 Α΄) «Ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 3848/2010 (Α΄71) και αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Θ7 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 –Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ 222 Α΄) και τoάρθρο 30 του ν. 4111/2013(ΦΕΚ 18 Α΄) ορίζει :
«1. α. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείων α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης. »
Σύμφωνα με την  ανωτέρω   διάταξη   με   άδεια  Κολλεγίου (όπως μετονομάστηκαν τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) παρέχονται  εκπαιδευτικές υπηρεσίες κατ’ αποκλειστικότητα βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν.   Οι σπουδές που παρέχονται στο ανωτέρω πλαίσιο οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδώνΠεραιτέρω με άδεια Κολλεγίου παρέχονται και προγράμματα σπουδών, τα οποία οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης ορίστηκαν   με τη με αρ. 151668/ΙΑ/3-12-2012 ( ΦΕΚ 3324 Β΄) απόφαση,  όπως τροποποιήθηκε με τη με αρ. 94538/ΙΑ/15-7-2013 (ΦΕΚ 1785 Β΄) και ισχύει είναι οι κάτωθι:.    
Association to Advance Collegiate Schools of Business (A.A.C.S.B.).
- Accreditation Board for Engineering and Technology (A.B.E.T.)
- North Central Association of Colleges and Schools (N.C.A.).
- Association of  MBAs (A.MBA.).
- E.F.M.D. (European Foundation for Management Development) Programme Accreditation System (E.P.A.S.).
- European Quality Improvement System (E.QU.I.S.).
- New England Association of Schools and Colleges (N.E.A.S.C.).
- American Bar Association (A.B.A.).
- American Dental Association (A.D.A.).
- National Association of Schools of Art and Design (N.A.S.A.D.).
- National Association of Schools of Music (N.A.S.M.)
- Scottish Qualifications Authority (SQA)

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ακαδημαϊκή Ταυτότητα

Από τις 24/09/2012 οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας.

Η νέα ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο). Οι ταυτότητες θα παραδίδονται στο σημείo παραλαβής που θα έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής κατά την υποβολή της αίτησής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι νέες ταυτότητες αναγράφουν την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του Φοιτητικού Εισιτηρίου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό Εισιτήριο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας.

Κάθε Ίδρυμα μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του.


Προσωπικό Ιδρυμάτων/Φορέων

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 οι καθηγητές, ερευνητές και το προσωπικό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Φορέων της χώρας θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. 

Η νέα ταυτότητα θα αποτελέσει μέσο φυσικής ταυτοποίησης και ψηφιακής αυθεντικοποίησης του κατόχου της, ενώ θα υποστηρίζει επιπλέον υπηρεσίες ψηφιακής υπογραφής και κρυπτογράφησης. 

Η ακαδημαϊκή ταυτότητα θα παράγεται με χαρακτηριστικά υψηλής ασφάλειας, που αποκλείουν την πλαστογράφησή της και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ακόλουθα:

- Για τη φυσική και ηλεκτρονική πιστοποίηση της ταυτότητας και της ιδιότητας του δικαιούχου
- Ως μέσο πρόσβασης για ποικιλία ακαδημαϊκών/ερευνητικών υπηρεσιών, όπως η βιβλιοθήκη, η χρήση χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, κλπ.
- Για χρήση του προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού που θα περιλαμβάνει σε υπηρεσίες όπως: εξουσιοδοτημένη χρήση υπολογιστών, παροχή ψηφιακής υπογραφής, κλπ.

Σημειώνεται ότι μαζί με την ακαδημαϊκή ταυτότητα θα χορηγείται στους δικαιούχους και συμβατός αναγνώστης/εγγραφέας ακαδημαϊκής ταυτότητας.


Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Aκαδημαϊκής Ταυτότητας παρέχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Για περισσότερες πληροφορίες, αίτηση, αναζήτηση προσφορών, ερωτήσεις, οδηγίες κ.α. επισκεφθείτε τη σελίδα Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας στη διεύθυνση: http://academicid.minedu.gov.gr/